2022-03-09 08:00:42• hírek • Bede Emőke

Hosszadalmas ellenőrzésre kell számítaniuk a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukránoknak a román-magyar határon

A magyar határvédelmi szerv kedd délután arról értesítette a Román Határrendészetet, hogy mindazon ukrán állampolgárok, akik nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel, kiegészítő ellenőrzésre számíthatnak határátkeléskor – tájékoztatta híroldalunkat a román hatóság.

Mint közleményükben írják, az intézkedés miatt hosszabb időt vesz majd igénybe ezen ukrán állampolgárok ellenőrzése, ez pedig implicite a Romániából való kilépési idő megnövekedését is maga után vonja. A Román Határrendészet már felvette ezzel kapcsolatban a magyar kollégákkal a kapcsolatot, és arra kérték őket, hogy közösen találjanak valamiféle megoldást a határon áthaladó forgalom felgyorsítására.


Egyelőre a két fél annyiban tudott megegyezni, hogy az operatívabb ellenőrzés érdekében a határátkelőknél - a rendelkezésre álló infrastruktúra lehetőségeihez mérten - külön sávokat nyitnak azoknak, akik minden szükséges papírral rendelkeznek. A Román Határrendészet ezen felül kiegészítő személyzetet is berendelt az úti okmányok ellenőrzésére, ahhoz azonban, hogy ennek valóban legyen érezhető hatása, arra volna szükség, hogy a magyar fél is hasonlóképp cselekedjen, hiszen az ellenőrzésnél mind a román, mind a magyar kollégáknak jelen kell lenniük.


Cikkünk megjelenésének pillanatában a petei határátkelőnél hat sávon engedik a kilépésre várókat, a várakozási idő azonban így is több mint egy óra. Csanálosnál négy sávot nyitottak meg az országot elhagyni vágyók előtt, s a hatóság online felülete szerint a várakozási idő mintegy 40 percre becsülhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: